5 vigtige begreber at kende, når du skal låne penge

Når du skal låne penge, kan du ikke undgå at støde på en masse forskellige finansielle begreber. For gennemsnitsdanskeren er ÅOP, kreditomkostninger, kreditvurdering, afdragsfrihed og løbetid sort snak. Det ændrer dog ikke på, at det essentielt at kende til disse begreber, inden du skal låne penge. Kender du dem ikke, kan det i værste tilfælde føre til, at du får taget lån, der er alt for dyrt. Her i guiden gennemgår vi kort de forskellige begreber, så du står bedre rustet, når du skal ud at låne penge.

ÅOP

En typisk fejl der bliver begået, når man skal låne penge, er kun at kigge på renten. Det er nemlig aldrig den eneste omkostning ved et lån. Der kommer også gebyrer på. For let at få et overblik over udgifterne til gebyrer og renten, kan du kigge på ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det er en procentsats, der viser dig alle de årlige omkostninger ved lånet. Det er lovpligtigt at angive ÅOP, og derfor kan du altid finde denne sats.

Kreditomkostninger

jarmoluk / Pixabay

Hvis du også ønsker at kende de faktiske omkostninger til lånet i kroner/øre, så kan du kigge på satsen kreditomkostninger. Her får du ikke vidst omkostninger i procent men i kroner. Det er også en sats, du altid bør kigge på. Her kan du nemlig helt tydeligt se, hvor meget lånet koster dig.

Kreditvurdering

Inden du bliver godkendt til at låne penge, skal du kreditvurderes. Her tager udbyderen stilling til, om du er egnet til at låne. I bankerne skal de ofte bruge budgetter, lønsedler med mere, før de kan kreditvurdere dig. Låner du penge online, skal du sjældent oplyse noget. Låner du et mindre beløb, skal du sjældent have en fast indkomst. Det er svært at sætte en tommelfingerregel for, hvad du skal oplyse i en kreditvurdering. Det kommer meget an på den enkelte låneudbyder.

Afdragsfrihed

Der er ingen garanti for, at du vil støde på denne betegnelse, når du skal låne penge. Det er dog vigtigt at kende til betydningen, fordi det kan være meget fordelagtigt. Samtidig går rigtig mange også fejl af begrebet afdragsfrihed, fordi de tror, at de slipper for at betale af på lånet i en periode. Det gør du desværre ikke. Afdragsfrihed betyder blot, at du er fri for at betale af i en periode. Du skal betale udgifterne på et senere tidspunkt, og renterne fortsætter typisk også. Er din økonomi presset op til juletid eller andre tider på året, kan et lån med afdragsfrihed være fordelagtigt.

Løbetid

Tager du et forbrugslån online, kan du som regel selv sætte din løbetid. Løbetiden er ganske enkelt, hvor længe du ønsker at være om at betale lånet tilbage. Ofte er løbetiden meget kort på de helt små beløb, mens du godt kan få en fornuftig løbetid på de længerevarende lån.

 

 

2 thoughts on “5 vigtige begreber at kende, når du skal låne penge”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.